Interview met Jesse Léger en Stephanie Sarneel, eigenaren van Mooi Eronder by Sarneel-Dessous

Interview met Jesse Léger en Stephanie Sarneel, eigenaren van Mooi Eronder by Sarneel-Dessous

Nog vóór openingstijd word ik warm verwelkomd door Jesse en Stephanie in hun prachtige winkel, Mooi Eronder by Sarneel-Dessous, aan het Amorsplein in de binnenstad. De zaak straalt warmte en luxe uit, met een prachtige selectie aan lingerie die meteen de aandacht trekt. We nemen plaats in een sfeervolle zithoek, waar ons gesprek al snel op gang komt. Ik ben al snel diep onder de indruk van de inzet van Jesse en Stephanie om hun onderneming duurzaam te maken. Hun toewijding zou als inspiratie kunnen dienen voor andere ondernemers in Maastricht die zelf nog stappen in duurzaamheid willen zetten.

Zoals Jesse het treffend verwoordde: “Wij lenen de wereld van onze kinderen.”

Over Mooi Eronder en Sarneel-Dessous

Jesse en Stephanie zijn de drijvende kracht achter Mooi Eronder by Sarneel-Dessous, een winkel met een rijke geschiedenis in Maastricht. Ooit opgericht als een textielwinkel, heeft Sarneel-Dessous zich ontwikkeld tot een moderne lingerie- en ondergoed zaak met een duurzame visie. Onder hun leiding is de winkel getransformeerd tot een plek waar luxe lingerie en verantwoord ondernemen hand in hand gaan. Ze verkopen verschillende merken die niet alleen uitblinken in stijl en kwaliteit, maar ook op ethisch verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Ook zetten zij zelf veel stappen om duurzaam te ondernemen, denk hierbij aan afval scheiden, de deur altijd dicht en geven zij geen hangers mee met de aankopen.

Duurzaamheid als tweede natuur

Voor Stephanie en Jesse is duurzaam ondernemen een vanzelfsprekendheid. Ze maken van nature duurzame keuzes, waardoor het integreren van duurzaamheid in hun bedrijf geen grote inspanning vereist. Zo hebben ze bijvoorbeeld besloten geen kledinghangers meer mee te geven. Leveranciers sturen de hangers niet meer mee en ze gebruiken in plaats daarvan eigen, permanente kledinghangers. Daarnaast scheiden ze al het afval zorgvuldig en worden pakketjes verzonden in doosjes van gerecycled papier. Om onnodig transport van lucht te vermijden, zorgen ze ervoor dat aankopen zo compact mogelijk worden verpakt. Dit doen ze niet alleen; samen met hun team werken ze aan het continu verbeteren van hun duurzame processen en het inspireren van anderen om bewuster te ondernemen. Zo dragen ze bij aan een wereld waarin duurzaamheid de norm is, zowel in hun bedrijf als daarbuiten.

Uitdagingen in duurzaam ondernemen

Een uitdaging waarmee ze te maken hebben, is dat hun bedrijfspanden monumentale gebouwen zijn. Dit brengt beperkingen met zich mee, zoals het niet mogen plaatsen van dubbel glas, waardoor niet alle gewenste verduurzamingsmaatregelen mogelijk zijn. Daarnaast gebruiken leveranciers vaak nog veel plastic bij het verpakken van producten. Hoewel er zeker vooruitgang merkbaar is en sommige leveranciers al overstappen op duurzamere alternatieven zoals gerecycled plastic, is er op dit gebied nog ruimte voor verbetering.

Toekomstplannen

De winkel wil in de toekomst werken aan betere isolatie en verdere afvalreductie, afhankelijk van beschikbare middelen en regelgeving. Ook zien ze ruimte voor samenwerking met andere ondernemers en instanties, zoals via het netwerk Lokale Helden.

Bij Mooi Eronder by Sarneel-Dessous stopt de ambitie om duurzaam te ondernemen niet bij wat ze al bereikt hebben. Jesse en Stephanie kijken continu naar mogelijkheden om verder te verduurzamen, zowel in hun bedrijfsvoering als in hun samenwerking met anderen. Voor hen is duurzaamheid geen eindpunt, maar een proces van constante verbetering.