Sabine Nobbe-Schilderman over de Groene Toekomst van Linolux

Sabine Nobbe-Schilderman over de Groene Toekomst van Linolux

Vandaag zijn we bij Linolux te gast. Het familiebedrijf viert dit jaar hun 100-jarig jubileum in de verkoop van bed-, bad- en keukentextiel. Sinds 2013 wordt het door de enthousiaste eigenaar, Sabine Nobbe-Schilderman, stuk voor stuk verduurzaamd. Samen met 6 medewerkers zorgt Sabine met trots voor haar winkel, die in 2023 de titel van Lokale Held heeft mogen ontvangen.

Het begin van duurzaam ondernemen?

Duurzaamheid begon bij Linolux per toeval, weet Sabine te vertellen. Ze kreeg dagelijks andere bezorgers, sommigen die haar beter hielpen dan anderen. Door de vele verschillende bezorgers stapelde zich het karton en plastic van de verpakkingen op. Sabine zag hier een mogelijkheid tot verbetering. Via Ondernemend Wyck, een netwerk van ondernemers in Wyck, vond ze de oplossing.

Hier trof ze een bericht over GoederenHubs aan, een organisatie die zero emissions stadsdistributie aanbiedt. Deze komen nu al meer dan 10 jaar 1 keer per dag bij Linolux langs met een schone bus gevuld met hun bestellingen, en halen al het verpakkingsafval op. Een toegankelijke, milieuvriendelijke en bovenal fantastische oplossing, vind Sabine zelf!

Door deze oplossing worden niet alleen transport emissies bestreden, het heeft ook een positieve invloed op het straatbeeld waar karton en zwerfafval voor Linolux een probleem van het verleden is geworden.

De Impact van Kleine Duurzame Acties

Linolux’s duurzaamheidsinitiatieven zijn realistisch, toegankelijk in uitvoering en hebben grote impact. Het schone transport rondom Linolux breidt zich verder uit naar Sabine’s bakfiets, in plaats van een bedrijfsauto. Ook de medewerkers komen met de fiets naar het werk. Daarnaast houdt de winkel door middel van Maastricht Bereikbaar’s deurbordjes de deuren dicht, en spaart hiermee veel geld en energie aan stoken in de winter en verkoelen in de zomer. Linolux doet aan afvalscheiding, wat een kleine, maar impactvolle stap is. Zo blijven de medewerkers betrokken bij de missie naar verduurzaming.

De verduurzaming ligt niet alleen bij Linolux, vertelt Sabine. Leveranciers van de producten die in de winkel verkocht worden, kiezen steeds meer voor recyclebare verpakkingen. Daarnaast gebruiken meerdere fabrikanten organisch katoen, en voldoen ze aan de eisen voor ecologische keurmerken. Zo biedt Linolux duurzame oplossingen voor haar consumenten.

Linolux’s Toekomstvisie op Duurzame Ontwikkelingen

Daarnaast blijft Sabine in nauw contact met andere ondernemers, woont ze met plezier bijeenkomsten over duurzaamheid bij waar ze regelmatig ook het verhaal van Linolux verteld. Door middel van deze bijeenkomsten en interviews draagt ze bij aan de kennis rondom duurzaam ondernemen in Maastricht.

Sabine geeft aan dat voor haar bedrijf verduurzaming geen obstakels met zich meebracht, maar dat het juist als een verademing werkte. Door haar samenwerking met GoederenHubs vond ze een duurzame oplossing voor een dagelijkse ergernis.

Sabine hoopt dat Linolux en diens leveranciers en fabrikanten in de toekomst blijven anticiperen met duurzame ontwikkelingen op de markt. Als finale tip geeft ze aan ondernemers die willen verduurzamen mee: “Probeer het gewoon! Begin met de kleine dingen, zoals afval scheiden. Alle kleine beetjes helpen!”

Geschreven door: Jil Buchheim

Linolux-maastricht-lokale-helden-maastricht