Duurzaamheid bij Blanche Dael: Interview Albert Berghof

Duurzaamheid bij Blanche Dael: Interview Albert Berghof

We spreken vandaag Albert Berghof, eigenaar van Blanche Dael. Blanche Dael is als lokale ondernemer met inspirerende duurzaamheidsinitiatieven de ware definitie van een Lokale Held.

Over Blanche Dael

Blanche Dael begon als familiebedrijf in 1878 en kent sindsdien meerdere generaties duurzame ondernemers. Hun buitengewone inzet en betrokkenheid hebben Blanche Dael als dé koffiebranderij van Zuid-Limburg op de kaart gezet. Vandaag de dag is Blanche Dael duurzame werkgever voor 35 fulltime medewerkers, waaronder Albert Berghof, de huidige eigenaar. Albert begon in 1998 bij het bedrijf en heeft sindsdien de duurzame impact van Blanche Dael versterkt.

Duurzame bedrijfsvoering

Duurzaamheid betekent voor Albert dat het vanuit jezelf moet komen, dat het een overtuiging moet zijn. Duurzaamheid is een evenwichtige ontwikkeling die geen schade aanbrengt.

“Duurzaamheid is als een ondernemer in alle vezels voelt dat hij bijdrage moet leveren en het welzijn moet verbeteren met alle mogelijke vormen van duurzaamheid.”

Op de vraag wat zijn inspiratie was voor duurzaamheid in de bedrijfsvoering, geeft hij aan dat er geen inspiratie was. Het voelde simpelweg juist, zowel voor de vroegere organisatie als de huidige. Dit antwoord toont de persoonlijke band met het doel van een duurzaam bedrijf, wat Blanche Dael afgelopen november de titel tot Lokale Held opleverde. Hiernaast is een duurzame bedrijfsvoering vaak ook economisch interessant door zuinig om te gaan met middelen, zegt Albert.

Focus op kleine stappen

Karakteriserend voor Blanche Dael’s manier van duurzaam ondernemen is de focus op kleine stappen. Waar veel ondernemers bang zijn enorme stappen te moeten maken om hun bedrijf duurzamer te maken, concentreert Blanche Dael zich vastberaden stuk voor stuk op de zwakke schakels, en verduurzaamt het bedrijf met kleinschalige initiatieven.

Zo werkt Blanche Dael momenteel aan initiatieven zoals de vergroening van hun gebouw door vleermuiskassen, elektrificatie van hun wagenpark, studiebeurzen voor mbo-studenten bij de opleiding tot koffieboer, duurzame koffiecups en recyclebare verpakking voor hun thee. Op deze manier pakken ze op een breed vlak de zwakke schakels. Deze initiatieven worden verdeeld over de medewerkers, die hiermee dus ook betrokken blijven. Ook worden deze initiatieven af en toe in samenwerking met andere bedrijven gedaan. De initiatieven zijn te zien in hun duurzaamheidsrapportage: www.nen.nl/blanche-dael.

De toekomst

Albert geeft aan dat dit de belangrijkste aandachtspunten voor hem en zijn bedrijf zijn: breed naar de details kijken en kritisch zwaktepunten evalueren. Een echte inspiratiebron voor ondernemers die een hart voor duurzaamheid hebben, maar niet weten waar ze moeten beginnen!

Wanneer we over de toekomst van Blanche Dael praten is meteen een ding duidelijk: hun zoektocht naar duurzame oplossingen stopt hier niet! De volgende stap is dat ze willen doorgaan met een betere oplossing te vinden voor de verpakking van hun koffie. Wanneer Albert naar de volgende 10 jaar kijkt, geeft hij aan graag verder te werken aan consistente, kleine stappen met betrekking tot de VN’s vastgelegde Sustainable Development Goals (SDGs)!

Duurzaam advies

Tot slot vragen we Albert om één tip te geven aan ondernemers die willen verduurzamen. Hij denkt even na, en zegt vervolgens:

“Kijk in de brede zin naar wat je kunt doen, dat zijn vaak de kleine dingen! Kijk naar dingen zoals hergebruikte transportverpakkingen. Iets waaraan je normaal niet snel denkt.

Geschreven door: Jil Buchheim

 

Lokale Helden Blanche Dael