Bas Latten van Cyclups werkt aan een non-plastic toekomst

Bas Latten van Cyclups werkt aan een non-plastic toekomst

In september 2019 is Bas gestart met de onderneming Cyclups, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van composteerbare rietjes en bestek. Rietjes die niet slap worden bij gebruik en waar geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Op dit moment werken er 3 fulltimers en 3 parttimers binnen Cyclups. Het bedrijf is internationaal georiënteerd. Zo halen ze bijvoorbeeld hun grondstoffen uit Indonesië en India, vinden delen van de productie plaats in Nederland, Spanje en in het Midden-Oosten en zijn de klanten van de Caribbean tot in de Emiraten te vinden.

WAAROM COMPOSTEERBARE RIETJES?

Bas heeft een passie voor recreatief duiken. Tijdens het duiken kwam hij letterlijk en figuurlijk in aanraking met de plastic soep, die helaas niet alleen op het wateroppervlak te vinden is. ‘’Er was zoveel zooi terug te vinden in de natuur. Om ervan af te komen wordt het plastic in Aziatische landen zoals bijvoorbeeld Indonesië en de Filipijnen vaak ongecontroleerd verbrand, waarbij giftige en kankerverwekkende stoffen vrijkomen buiten de CO2’’ zegt Bas. Toen hij in 2019 terugkwam van zijn duikreis door Azië en Oceanië was hij zeer gemotiveerd om iets terug te doen en te werken aan dit probleem. Hij is op zoek gegaan naar een alternatief voor plastic, in het bijzonder een grondstof om rietjes en later (wegwerp)bestek mee te maken zodat deze gigantische afvalstroom zal worden verminderd. Cyclups maakt deze rietjes van restproducten van rijst en graan die anders als afval worden verbrand. Daarnaast voegen ze hier nog natuurlijke binders aan toe zoals lignocellulose en in het geval van de zwarte rietjes en bestek; ook natuurlijke zwarte koolstof.

ENKELE CIJFERS

Wist je dat er dagelijks in Europa zoveel rietjes worden gebruikt dat, als je deze rietjes achter elkaar legt, je 2 twee lijnen om de aarde legt? Zo verbruikt enkel Nederland alleen al 8.000.000 rietjes per dag! Een rietje van Cyclups is volledig industrieel composteerbaar in 11 – 19 dagen en volledig biodegradeerbaar in de natuur. Daarnaast wordt er bij de productie van 1000 producten (van 1,85 gr) 5,1 kg CO2 en 3,7 kg plastics bespaart ten opzichte van de traditionele rietjes.

ONZE GROOTSTE UITDAGING

Financiering is in deze start-/ en scaleup business een enorme uitdaging. Niet alleen hebben we te maken met lange trajecten. Tussen de verkennende gesprekken met een klant, de goedkeuring voor de opdracht, de productie en het leveren zitten vaak maanden waarin je enkel investeert. Daarnaast hebben we te maken gehad met enorm grote orders van multinationals. Dat betekent grote producties die moeten worden voorgefinancierd. Door deze mega investeringen en het jong enthousiasme van Cyclups en zijn Founders heeft het bedrijf in 2023 in combinatie met de stroomuitdagingen in de regio, een doorstart na faillissement doorgemaakt. Dankzij de support van veel mensen is deze doorstart gemaakt kunnen worden. Bas realiseert zich nu: je moet soms kunnen vertragen om daarna te kunnen versnellen. Zijn tip voor ondernemers komt voort uit deze ervaringen en hij zegt dan ook: “It’s over when you quite, not when you loose.”

DROMEN VAN EEN ZERO WASTE EN NON-PLASTIC TOEKOMST

Bas wil met Cyclups de grootste producent worden van bestek en rietjes van natuurlijk en composteerbaar materiaal.  Cyclups’ producten zijn tevens een bewijs en katalysator. Cyclups zal volledig biobased PLQ (Plantastiq) grondstoffen blijven door ontwikkelen zodat deze eind van dit decennium de synthetische plastics kunnen vervangen in de plasticindustrie. Gezien de enorme vervuilende impact van plastics, in combinatie met de slechte recyclingmogelijkheden en lage kwaliteit die terugkomt, zou de productie hiervan zo snel als mogelijk moeten worden afgeschaald en moet er meer focus komen op hernieuwbare grondstoffen.

Op de lange termijn ziet hij zichzelf in Azië een (zero) waste management systeem opzetten, alles om een schone, gezonde toekomst te realiseren voor de huidige en toekomstige generaties.